Barion Pixel

PEPTID KISOKOS

A peptidek a bőrápolási szféra feltörekvő csillagai. Korábban a hialuronsav, a retinol és a C-vitamin szárnyalása után ez az összetevő is létjogosultságot szerzett – a legújabb szérumokban, hidratálókrémekben és még kiegészítőkben is.

Nem egészen új, a peptidek ereje már régóta ismert. Az eredeti kutatás a hetvenes-nyolcvanas években kezdődött.Tanulmányok kimutatták, hogy a például a rézpeptidek serkenthetik a sebgyógyulást, segítve a betegek műtét utáni állapotát.  Azóta a bejuttatási módszerek fejlődése (a peptidek bőrbe jutásának módja) jobb felszívódást eredményezett, és végül az öregedésgátló szupersztár iránti érdeklődés újra feléledt. 

 Mik azok a peptidek?

A peptidek rövid aminosavláncok, amelyek a fehérjék, köztük a kollagén és az elasztin építőköveiként működnek. Ezek a fehérjék hozzájárulnak a szervezet sejtfunkcióihoz, és felelősek a bőr természetes rugalmasságáért és erejéért. A peptideket és a fehérjéket a szervezet természetesen termeli, de ahogy öregszünk, ez a termelési folyamat lelassul.

Hogyan működnek a peptidek?

A peptidek hírvivőkként működnek, beindítják a bőrsejteket, hogy bizonyos funkciókat végezzenek egy bizonyos cél érdekében. A peptidek elsősorban a kollagén- és elasztintermelést serkentik annak érdekében, hogy feszesítsék a bőrt, támogassák annak szerkezetét, kisimítsák a ráncokat és még sok minden mást.

Minden peptid egyenlő?

Sok különböző típusú peptid létezik, amelyek különböző hatásokkal rendelkeznek.  Egyesek megállítják az izmok összehúzódását – kicsit úgy, mint a Botox –, míg mások javítják a folyadékelvezetést vagy serkentik a kollagéntermelést. Összességében a peptidek négy funkcióba sorolhatók:

Szignál peptidek

„A másik nevén „sejtkommunikátorok”, arra utasítják a bőrt, hogy tegyen valamit, például fokozza a kollagén termelést.

Hordozó peptidek

Ahogy a nevük is sugallja, ezek a peptidek nyomelemeket (például rezet) szállítanak a sérült területekre, hogy elősegítsék a sebgyógyulást.

Enzim-gátló peptidek

Ezek megnyomják a bőrben már meglévő kollagén természetes lebomlását a szervezetben. A tirozináz például az egyik, segít megelőzni a melanin túltermelését.

Neurotranszmitter-gátló peptidek

Megakadályozzák az idegek és az izmok közötti üzeneteket, hogy megakadályozzák például az arcon lévő izom összehúzódását. Ők a botox-utánzók.

Működnek a peptidek a bőrápolásban?

A peptidek meglehetősen nagy molekulák, ezért nehéz behatolniuk a bőrbe. Míg ez a múltban probléma volt, a módszerek fejlődése lehetővé teszi, hogy a peptidek ma már másként működhetnek.  A peptideket meghatározott formává alakítják, hogy bizonyos típusú bőrsejtekkel kapcsolódjanak, ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Hogyan kell helyesen használni a peptideket

Míg a peptidek önmagukban is erősek, a szakértők azt javasolják, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében kombináljuk őket más összetevőkkel.  A Gabriellanatura Peptides krémjében a hatóanyag-párt a Ceramid adja. A krémben lévő peptid a botox utánzó peptidekhez tartozik, tehát a mimikai izmokat gátolja. A Ceramid pedig támogatja a bőr lipid rétegét, gátat képez a transzepidermális vízvesztés ellen, javítja a hosszútávú hidratálást. Összességében minden adott egy korszerű Anti- Age kozmetikumhoz.

Most már tudod, hogy mit használsz a bőrödre, ha ezt a krémet választod! Használd egészséggel!