Barion Pixel

MIÉRT VÁLASSZ SZAPPANT?

MIÉRT VÁLASSZ SZAPPANT?

Minden a szappannal kezdődött. Sokféle vackot készítettem, amit az interneteten találtam, aztán egy nyárvégi napon rákerestem az „igazi” szappankészítős oldalakra. Megrémültem.

Tudás-igényes, eszköz igényes, alapanyag igényes. A szappankészítés MESTERSÉG! A jó szappan titka a jó tervezés. Ezt tanulni kell. Hát akkor tanulok. Karácsonyra a családomat szerettem volna meglepni egy szép natúr szappannal. Minden szabad percemet a tanulásnak szenteltem. Beiratkoztam tanfolyamra is. Aztán nekiláttam. Megszületett az első IGAZI szappanom. Nálunk mindenféle bőrbaj előfordul, ezért fontos volt a vegyszermentesség. Ezzel hatalmas fordulatot vett az életem. A szappanok után a kencék jöttek, újra iskolapad: kozmetikum tervezés. A végén több évtizednyi kórházi munka után valósággá vált a Gabriellanatura. Ma már ez a hivatásom. A 30 évnyi egészségügyi tapasztalat és tanulás óriási segítség minden pillanatban. Ennek így kellett történnie.

Én még abban az időszakban voltam kisgyerek, amikor csak szappan létezett tisztálkodó szerként. Pedig nem vagyok öreg….:)

Emlékeztek az NDK-ból becsempészett illatos szappanokra? A ruhák közé kerültek illatosítónak ( másra nem is voltak jók). Nekem van egy hagyatékból megvásárolt szappan kollekcióm, 50 éves szappanokkal-bontatlanul. Némelyiknek halványan kivehető az illata is. Ennyi sok év után is kívülről nem látszik rajtuk semmi különös. Szerintetek miből készülhettek???? Jobb nem is belegondolni.

A magyar szappangyártás – mondom: gyártás – a hetvenes években lendült fel. A Kőbányai Növényolajgyárban gyártották. Elárasztották az országot szappanokkal, követve a német mintát (Fa szappan: 1954 Henkel). A magyar Fa szappan az AMO volt. Nem annyira illatos, nem annyira cifra, de a miénk…. 🙂  Később megjelentek a folyékony tisztálkodószerek is. Kényelmesebb volt használni őket, nem kellett takarítani utánuk annyit, mint a szappan után, jobban habzottak, új illatokkal csalogattak. Hát….nyilván nem csak ezek miatt, de ki is termelt több millió ekcémás beteget. Úgy tisztítottak, mint egy súrolószer. Le is vittek mindent a bőrről, azt is, amit nem kellet volna.  De ez volt, ezt használtuk. Ma már szerencsére vannak alternatívák.

Amikor valaki elhatározza, hogy elég volt a vegyszerekből és lecseréli az összes kozmetikumát természetes kozmetikumokra, először általában a szappannal kezdi. Aztán ha jót választ, marad ezen az úton és szép lassan tényleg kicserélődik a fürdőszobai készlete. Ha nem sikerült elsőre jót választani, akkor talán örökre elveszti a bizalmát. Mert ez nem könnyű…..átállni a természetes dolgokra…..figyelni a környezet védelemre….megszokni egy merőben más bőrápolást. Tudom! Ha bármelyik kézműves szappant készítőt megkérdezel, hogy miért kezdett el ezzel foglalkozni, az esetek zömében családi indíttatás volt az ok. Bőrbetegségek és egyebek. Nálam sem volt ez másként. Ekcéma, psoriazis, atópiás dermatitis….volt minden a családban. Ennek szépen véget vetettünk. Mindenki szappant használ nálunk.

Miért válaszd? 

A szappan használata történelmi korú, több, mint 4000 év áll a háta mögött. A mai kor embere évtizedek óta szintetikusan előállított tisztálkodó szereket használ, tele káros vegyianyaggal. Látom is a kialakult bőrproblémákat nap, mint nap. A természetes kozmetikumok most élik reneszánszukat, sokféle beszerezhető. Itt most a GabriellaNatura szappanjait hozom példának, ezekre vállalok felelősséget.

A szupermarketek polcain fellelhető szappanok zöme szappanporból, állagjavítókkal, habzás fokozókkal és mesterséges illatanyagokkal készülnek. A natúr szappan kizárólag természetes vajakból, olajokból készül, lúg hozzáadásával. Innentől a kémia végzi a dolgát. Ahogyan több ezer éve is. Megfelelően összeválogatott alapanyagokkal habzani fog, illatos lesz és letisztítja a bőrt. DE! Egyvalamiben különbözik minden mástól: nem szárítja ki a bőrt! Mert olyannak kell lennie egy jó natúr szappannak, hogy legyen benne annyi plusz zsiradék, ami nem szappanosodik el. Így amikor mosakszunk vele, a bőr felületéről leoldott faggyú védőréteget azonnal visszazsírozza. Ebben áll a nagy titok 😊 ! A jó natúrszappan teszi a szappanok dolgát, mellette ápolja és védi a bőrt. Sokat segíthet a már kialakult bőrproblémákon is. Mert a bőrnek nem kell küzdenie semmilyen vegyszer ártalmától, nem szárítanak, speciális összetevőivel segíthetnek egyes bőrbetegségekben ( Szénszappan, Holt tengeri iszapos szappan, Hévízi iszapos szappan ). Ha pedig semmilyen probléma nincs, egy mutatós, illatos, vidám, színes, ápoló szappant is választhatsz: Flamingó szappant, Delfines szappant, Bonfire szappant, Kiskacsás vagy Cicás szappant, az örök klasszikus Levendula szappant, Kaolinos-sheavajas-kakaóvajas, természetes összetevős szappanokat.

Nem mellesleg sokkal-sokkal tovább tart, mint egy tusfürdő! Nem szennyezi a környezetet sem, nulla a talajterhelése, 100%-ban lebomlik.

Az a kis kellemetlenség, ami a szappantartó időnkénti plusz tisztítását jelenti, semmi ahhoz képest, amennyi pozitív hozadéka van. Bátran tedd meg az első lépést, akár úgy, hogy elsőre csak kézmosásra használod! Nézz körül a webáruházban! Húsz féle szappan közül választhatsz, bármelyiket választod, megajándékozod a bőröd! Az pedig meg fogja hálálni!!